• Een eerlijke prijs voor boeren!
  • Binnen twee werkdagen bezorgd!
  • Onze producten zijn altijd duurzamer!
  • Gratis bezorgd in de Hoeksche Waard
  • Een eerlijke prijs voor boeren!
  • Binnen twee werkdagen bezorgd!
  • Onze producten zijn altijd duurzamer!
  • Gratis bezorgd in de Hoeksche Waard

Wat zit er eigenlijk in een aardappel?

We weten dat een aardappel gezond is, maar waarom eigenlijk? Onze huis tuin en keuken aardappel bevat meer voedingsstoffen dan dat u misschien dacht! (alle hoeveelheden per 100 gram)

Water

Het grootste gedeelte van een gemiddelde aardappel bestaat uit water. Met zo'n 77 gram is het niet gek dat een aardappel kan krimpen of "bevriezen". Het water verdampt langzaam uit de aardappel en wordt dus kleiner, gelukkig gaat dit niet zo snel! Water is goed voor ieder mens, want een mens bestaat ook voor zo'n 55 tot 60% uit water, en dat moet aangevuld worden.

Koolhydraten

Dan komen de koolhydraten, met ongeveer 19 gram. Koolhydraten zijn de brandstof die wij nodig hebben om te bewegen en om te leven. De koolhydraten bestaan uit twee groepen, simpel gezegd de suikers (Mono- en disachariden) en het zetmeel (Polysachariden). Van de 19 gram koolhydraten is er ongeveer 1 gram suiker dat snel verteert en 18 gram zetmeel wat iets langzamer verteert. Bij allebei wordt het grootste gedeelte omgezet in glucose binnen 1-2 uur, en dat wordt weer energie!

Eiwit en energie

Als tweede bron van energie is er nog het eiwit/ proteïne. In onze 100 gram zit zo'n 2 gram eiwit die nodig is voor het bouwen en herstellen van spieren. Samen met de koolhydraten zorgen de eiwitten voor 371kJ aan Energie, of 88kcal.

Vitamines en mineralen

Aan vitamines en mineralen zit er een hoop in zo'n kleine hoeveelheid. Al deze vitamines en mineralen zijn broodnodig in een lichaam om gezond te blijven. Op een rijtje: Vitamine B1 0,12mg, vitamine B2 0,04mg, vitamine B6 0,30mg, vitamine C 14mg, Vitamine E 0,1mg.

Calcium 6mg, Fosfor 60mg, Ijzer 0,5mg, Jodium 2µg, Kalium 450mg, Koper 0,09mg, Magnesium 22mg, Selenium 1µg, Zink 0,37mg.

Natrium 0,002 gram en zout 0,005 gram.

Bron: Voedingscentrum.nl

Hoe te bewaren

Aardappels zijn makkelijk te bewaren. Ze houden van een koele en donkere omgeving omdat ze anders van kleur veranderen en smaak verliezen. Leg ze daarom bijvoorbeeld in de kelder of in de garage. Op die manier blijven de aardappels nog maanden lekker. Aardappels kunnen ook te koud worden en dan "vriezen ze dood". Leg de aardappels dus niet in de koelkast of vriezer.

Wij bewaren onze voorraad in een grote aardappelschuur die ervoor gemaakt is om de aardappels in een optimale omgeving te bewaren. Er komt bijna nooit licht bij en het is er altijd koel.

Vroeger

Vroeger werden aardappels in grote hoeveelheden onder de grond bewaard, omdat er nog geen gekoelde magazijnen waren. Ze werden in een speciale ruimte gelegd zodat ze nog lang mee konden. Deze ruimtes werden aardappelkelders genoemd en die kon je door heel Nederland vinden. Tegenwoordig liggen aardappels in grote schuren in kisten, maar het idee is hetzelfde.