Wat zit er eigenlijk in een aardappel?
We weten dat een aardappel gezond is, maar waarom eigenlijk? Onze huis tuin en keuken aardappel bevat meer voedingsstoffen dan dat u misschien dacht! (alle hoeveelheden per 100 gram)
Water
Het grootste gedeelte van een gemiddelde aardappel bestaat uit water. Met zo'n 77 gram is het niet gek dat een aardappel kan krimpen of "bevriezen". Het water verdampt langzaam uit de aardappel en wordt dus kleiner, gelukkig gaat dit niet zo snel! Water is goed voor ieder mens, want een mens bestaat ook voor zo'n 55 tot 60% uit water, en dat moet aangevuld worden.
Koolhydraten
Dan komen de koolhydraten, met ongeveer 19 gram. Koolhydraten zijn de brandstof die wij nodig hebben om te bewegen en om te leven. De koolhydraten bestaan uit twee groepen, simpel gezegd de suikers (Mono- en disachariden) en het zetmeel (Polysachariden). Van de 19 gram koolhydraten is er ongeveer 1 gram suiker dat snel verteert en 18 gram zetmeel wat iets langzamer verteert. Bij allebei wordt het grootste gedeelte omgezet in glucose binnen 1-2 uur, en dat wordt weer energie!
Eiwit en energie
Als tweede bron van energie is er nog het eiwit/ proteïne. In onze 100 gram zit zo'n 2 gram eiwit die nodig is voor het bouwen en herstellen van spieren. Samen met de koolhydraten zorgen de eiwitten voor 371kJ aan Energie, of 88kcal.
Vitamines en mineralen
Aan vitamines en mineralen zit er een hoop in zo'n kleine hoeveelheid. Al deze vitamines en mineralen zijn broodnodig in een lichaam om gezond te blijven. Op een rijtje: Vitamine B1 0,12mg, vitamine B2 0,04mg, vitamine B6 0,30mg, vitamine C 14mg, Vitamine E 0,1mg.
Calcium 6mg, Fosfor 60mg, Ijzer 0,5mg, Jodium 2µg, Kalium 450mg, Koper 0,09mg, Magnesium 22mg, Selenium 1µg, Zink 0,37mg.
Natrium 0,002 gram en zout 0,005 gram.
Bron: Voedingscentrum.nl