Kruidige aardappelsoep (maaltijdsoep voor 4-6 personen)
- Neem 100 gram spekblokjes of reepjes en bak deze in 50 gram boter in een soep of braadpan op matig vuur in 5 minuten bruin. Draai het vuur laag.
- Snijd 500 gram rundvlees in grote dobbelstenen (bijvoorbeeld riblap) en 1 grote ui grof gesneden en voeg dit aan het spek toe en braad alles op een matig vuur bruin.
- Voeg toe: 2 el pimentkorrels, met een vijzel geplet en gemalen, 1,5 el zoete paprikapoeder, 2 teentjes knoflook fijngehakt en 1 el zout. Laat het 1 minuut zachtjes meefruiten.
- Strooi dan 30 gram bloem over het vleesmengsel en roer alles goed door elkaar. Laat het 3 minuten op een laag vuur gaar worden.
- Giet er dan al roerend 1,5 liter water bij en breng de soep al roerend aan de kook.
- Meng er een klein blikje tomatenpuree (70 gram) doorheen en 2 rundvleesbouillonblokjes.
- Laat de soep in een gesloten pan, op het laagste vuur (eventueel met een vlamverdeler eronder), onder af en toe roeren 1,5 uur zachtjes koken.
- Snijd 250 gram geschilde aardappelen in blokjes (Bildtstar of een andere vastkokende aardappel) en 15 gram - peterselie of selderij grof gehakt en laat deze de laatste 20 minuten meekoken. Wordt de soep te dik? Voeg nog wat water toe.
- Naar smaak kunt u nog een blokje runderbouillon, peper of een tl sambal toevoegen.
Met dank aan Hanneke Jongekrijg, Kok bij Zorgwaard