• Een eerlijke prijs voor boeren!
  • Onze producten zijn altijd duurzamer!
  • Gratis bezorgd in de Hoeksche Waard
  • Een eerlijke prijs voor boeren!
  • Onze producten zijn altijd duurzamer!
  • Gratis bezorgd in de Hoeksche Waard

Receptenboek

Probeer wekelijks een uniek recept uit het receptenboek en laat je verassen want je kunt heel wat met een goede aardappel!

Heeft u zelf ook een lekker recept met aardappels of uien, en wilt u dat delen? Mail het naar: aardappels-online@hotmail.com en wellicht staat u straks ook in het receptenboek!

Zelf gesneden friet:

- Gebruik voor dit recept een friet aardappel zoals de Fontane of de Innovator. In het recept wordt de innovator gebruikt.

- Was de aardappels goed en snijd ze in stukken, dikte naar keuze. De schil mag blijven zitten, dat geeft weer een andere smaak!

- Verwarm de frituur voor op 150 graden en bak de frieten 5 minuten voor.

- Laat de frieten uitlekken op bijvoorbeeld keukenpapier en laat ze goed afkoelen. Zet vlak voor het eten de frituur weer aan op 190 graden om de friet af te bakken.

- Nu kan de friet zoals normaal in de frituur, bak af naar smaak of wanneer ze mooi goud geel zijn.

De gesneden friet op deze foto komt van 1 Innovator (bonk)! De perfecte aardappel dus voor dit recept.

Hash browns (2-3 Pers):

Ingrediënten: 2 middelgrote aardappels, zout en peper, 1/2 fijn gehakte ui, 1 ei, bakolie, 50 mg bloem.

- Schil en was de aardappels.

- Rasp de aardappels in fijne sliertjes met een rasp of keukenmachine, maak de stukjes droog met een theedoek.

- Mix de stukjes aardappel, de ui, het ei, de bloem en eventueel wat zout en peper in een kom.

- Doe de olie in de pan (ongeveer 1cm ) en verwarm de olie tot deze gloeiend heet is.

- Druk de hash browns in kleine rondjes aan in de pan. Een grote kan ook!

- Bak de hash browns aan beide kanten tot ze goed bruin zijn.

Eet smakelijk!

Recept gnocci sorrentina

Ingrediënten:

300 gr bloem

500 g aardappels (frieslanders)

1 ei

1 tl zout

Recept saus

Ingrediënten:

1 ui

1 teen knoflook

3 tl Olijfolie

Basilicum

1/2 glas witte wijn

Gepureerde tomaten (ongeveer 150 gram)

80 gr parmigiano reggiano

2x buffel mozzarella

Zout (naar smaak)

Gnocci:

1. Kook de aardappels gaar.

2. Pureer de aardappels.

3. Bestuif het werkblad met de helft van de bloem en meng de aardappels met het bloem.

4. Voeg daaraan 1 ei en 1 tl zout toe.

5. Kneed het mengsel. Zorg ervoor dat je het deeg niet te veel kneed, anders wordt het te droog.

6. Bestuif je werkblad met bloem en snij het deeg in reepjes van 2 centimeter breed.

7. Snijd de reepjes ongeveer in gnocci stukjes van 2,5 centimeter.

8. Bestuif een schaal en voeg daar de gnocci stukjes aan toe, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.

9. Kook de gnocci tot ze naar boven komen “drijven”.

Saus:

1. Verwarm de oven op 220 graden voor.

2. Verhit de olijfolie in de pan.

3. Voeg de basilicum, knoflook en ui toe en laat dit even sudderen.

4. Voeg de wijn toe.

5. Voeg de tomaten en het zout toe.

6. Laat dit 5 min koken.

7. Voeg de gekookte gnocci toe en meng het met de saus. (Als uw pan niet geschikt is voor de oven doe het mengsel dan in een ovenschaal)

8. Voeg de mozzarella en de parmigiano reggiano toe.

9. In de oven voor 10 tot 15 minuten.

Eet smakelijk!

Simpele aardappel salade (2-3 pers):

Ingrediënten: 500g aardappels (voorkeur vastkokend), twee bosuitjes, 3 eetlepels crème freche, 3 eetlepels halvanaise of mayonaise, een snufje peper.

- Schil de aardappels en kook ze gaar.

- Terwijl de aardappels opstaan kun je de bosuitjes snijden in kleine ringetjes.

- Meng de halvanaise of de mayonaise met de crème freche in een kom en doe daar een klein beetje peper door heen. Zout eventueel naar smaak.

- Als de aardappels gekookt en afgekoeld zijn, moeten ze in stukjes, blokjes of zelfs schijfjes worden gehakt. Daarna kan alles gemengd worden in een grote schaal en is de aardappel salade klaar voor de BBQ!

Er kan van alles door heen zoals ham, spekjes, worteltjes etc.

Eet smakelijk!

Pommes Duchesse (4 pers):

Benodigdheden: kg Frieslanders, 1 middelgroot ei, 100 gr ongezouten roomboter, 1 mespuntje nootmuskaat, zout en peper naar smaak, mixer, bakpapier, pureestamper, oven en een spuitzak.

- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.

- Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en kook ze gaar. Giet ze daarna af.

- Stamp de aardappels fijn en voeg het ei en de (licht gesmolten) roomboter toe. Mix alles tot 1 geheel.

- Voeg de nootmuskaat toe en eventueel wat zout en peper naar smaak.

- Leg het bakpapier op een plaat en schep het bestand in de spuitzak. Spuit vormpjes of toefjes op de bakplaat van ongeveer 4cm dik.

- Bak de Pommes Duchesse ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn.

Eet smakelijk!

Tapas recept, Patatas bravas:

Ingrediënten:

- 750 gr Bildtstar,  3 theelepels paprika poeder pikant, 2 teentjes knoflook, olijfolie, zout, oven, bakpapier.

- Verwarm de oven voor op 180 graden celcius en leg bakpapier op de bakplaat.

- Boen de aardappels goed schoon en snijd ze daarna in kwarten (grote aardappels nogmaals doorsnijden)

- Knoflook teentjes uitpersen en mengen met olijfolie, zout en paprikapoeder.

- Doe de partjes erbij en schep alles goed door elkaar.

- Verdeel de partjes over de bakplaat en bak 45 min in de oven.

-Lekker met aioli!

Rösti voor 4 personen:

- Benodigdheden: 800 gr kruimige aardappels (Frieslanders), 2 uien, 2 eieren. peper en zout, olijfolie, grote koekenpan, een rasp of keukenmachine- Schil en rasp de aardappelen en uien;

- Voeg de eieren toe en zout en peper naar smaak;

- Roer alles door elkaar;

- Giet wat olie in de koekenpan en bak het aardappelmengsel in de pan;

- Draai met behulp van een bord alles om;

- Bak ongeveer een half uur gaar;

- Zorg ervoor dat de Rösti niet te dik is anders wordt het niet goed gaar;

Gebruik meerdere pannen als je voor veel personen bakt, anders wordt de binnenkant niet goed gaar.

Snijd het geheel in 4 punten en serveer met groente en vlees!

Eet smakelijk

Stamppot Koolraap (oud Fries recept)

Benodigdheden:

1 Kg Frieslanders, 1 Koolraap, 400 gr verse worst, zout en peper.

- Was en schil de aardappels en koolraap snij ze in blokjes.

- Kook de aardappels, de koolraap en de verse worst in water met zout in 20-30 min gaar.

- Giet alles af.

- Stamp het geheel onder toevoegen van 100 ml melk tot een homogene massa.

- Voeg zout en peper naar smaak toe.

Met dank aan Gerrit Wierda

Uien plaattaart:

Benodigdheden 7 flinke uien , een teentje knoflook, een flinke scheut olijfolie, 50 ml balsamicoazijn , 2 eetlepels bruine suiker , 2 theelepels ( verse) tijm, peper en zout, een punt brie, 1 pakje diepvries bladerdeeg en bakpapier.- Snijd de uien in halve ringen en bak ze in de olie samen met de knoflook. Knoflook , met in halve ringen gesneden uien bakken in de olie.- Balsamico azijn, suiker, tijm, peper en zout ( naar smaak) toevoegen. Laat dit een half uurtje stoven, af en toe omscheppen.

- Oven voorverwarmen op 220 graden .- Bedek een bakplaat met bakpapier en ongeveer 9 plakjes bladerdeeg, naadjes goed aandrukken. (gerekend voor een bakplaat van 30x40)- Leg de uiencompote er op en vouw het randje van het deeg dubbel (smeer dit in met wat melk of eierdooier voor een mooi kleurtje). Leg de in plakken gesneden brie er op en zet 30 min in de oven.Lekker met een frisse salade erbij.Met dank aan Karin van der Stel voor dit lekkere recept!

Tiroler gröstl:

Om alvast een lekker wintersport gevoel te krijgen, de Tiroler gröstl!

Ingrediënten:

25 g boter, 100 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 1/2 tl karwijzaad (ook wel kummel), komijn kan als vervanger, 500 gram gekookte aardappels (max 10 minuten) in plakjes of blokjes, 2 eieren

- Snijd de ui fijn. Smelt in een pan de boter en bak de spekblokjes ca. 5 minuten bruin en knapperig. Voeg de laatste twee minuten ook de ui toe.

- Voeg de aardappelschijfjes of blokjes toe en het karwijzaad. Bak alles omscheppend mooi bruin.

- Bak in een andere pan de (spiegel) eieren en leg die op de rest.

En voilà, Tiroler gröstl!

Met dank aan my happy kitchen

Gepofte aardappel:

Benodigdheden: 4 middel grote aardappelen bijvoorbeeld Bildtstar, aluminiumfolie, 125ml crème fraiche, een teentje knoflook, bieslook.

- Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Zomers kan het ook op de BBQ.

- Boen de aardappel goed schoon en wikkel hem in aluminium folie.

- Pof de aardappel een uur in de oven, controleer door in de aardappel te prikken of ze gaar zijn.

- Verwijder de folie en snij de aardappel in.

- Voeg zout en peper naar smaak toe.

- Meng de crème freche met het uitgeperste teentje knoflook en de fijngesneden bieslook.

- Schep een eetlepel op iedere aardappel.

- Voeg salade of groente en vis, vlees of vega toe voor een complete maaltijd.

Eet smakelijk!

Gegrilde aardappelen:

- Gebruik voor dit gerecht de meest vastkokende aardappel (Bildtstar), met schil en al. Was hem goed en snijd hem in mooie parten, niet groter dan 1cm2 dikte. Gebruik 2 grote of 3 kleine per persoon:

- Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de oven op hete lucht 180 graden.

- Meng ik een kom de aardappelparten met 1 el goede olie, vers gemalen peper, zout, 1 tl tijm en 1 tl oregano (vers of gedroogd).

- Spreid de aardappelen goed uit over de bakplaat en bak in de oven 25 minuten.

Combineer met verse groente of een salade, met vlees, vis of vega. En natuurlijk mayonaise.

Met dank aan Hanneke Jongekrijg, kok bij Zorgwaard

Kruidige aardappelsoep (maaltijdsoep voor 4-6 personen)

- Neem 100 gram spekblokjes of reepjes en bak deze in 50 gram boter in een soep of braadpan op matig vuur in 5 minuten bruin. Draai het vuur laag.

- Snijd 500 gram rundvlees in grote dobbelstenen (bijvoorbeeld riblap) en 1 grote ui grof gesneden en voeg dit aan het spek toe en braad alles op een matig vuur bruin.

- Voeg toe: 2 el pimentkorrels, met een vijzel geplet en gemalen, 1,5 el zoete paprikapoeder, 2 teentjes knoflook fijngehakt en 1 el zout. Laat het 1 minuut zachtjes meefruiten.

- Strooi dan 30 gram bloem over het vleesmengsel en roer alles goed door elkaar. Laat het 3 minuten op een laag vuur gaar worden.

- Giet er dan al roerend 1,5 liter water bij en breng de soep al roerend aan de kook.

- Meng er een klein blikje tomatenpuree (70 gram) doorheen en 2 rundvleesbouillonblokjes.

- Laat de soep in een gesloten pan, op het laagste vuur (eventueel met een vlamverdeler eronder), onder af en toe roeren 1,5 uur zachtjes koken.

- Snijd 250 gram geschilde aardappelen in blokjes (Bildtstar of een andere vastkokende aardappel) en 15 gram - peterselie of selderij grof gehakt en laat deze de laatste 20 minuten meekoken. Wordt de soep te dik? Voeg nog wat water toe.

- Naar smaak kunt u nog een blokje runderbouillon, peper of een tl sambal toevoegen.

Met dank aan Hanneke Jongekrijg, Kok bij Zorgwaard